Laglöshetens hemlighet

Här publiceras politiskt inkorrekta texter ur ett kristet perspektiv

Det nya förbundet

Publicerad 2012-11-04 11:27:00 i Jesus,

Det finns många människor som kallar sig kristna men som förnekar eller endast halvhjärtat erkänner det nya förbundet mellan människan och Gud på vilken Jesus Kristus lära (kristendomen) vilar. De hävdar att judarna (en folkgrupp) har en särställning i Guds skapelse i och med gamla testamentet och det första förbundet mellan Abraham och Gud, samt att det existerar en särskild frälsningsplan för den judiska befolkningen. Den heliga skriften, (nya testamentet) som “de flesta” av oss kristna tror på, talar dock emot detta på ett mycket tydligt sätt:

“Kom därför ihåg att ni som av födseln var hedningar och kallades oomskurna av dem som kallades omskurna, med en omskärelse som utförs på kroppen av människohand, kom ihåg att ni på den tiden var utan Kristus, utan medborgarskapet i Israel, utan del i förbunden och deras löfte, utan hopp och utan Gud när ni levde i världen. Men nu, tack vare Kristus Jesus, har ni som en gång var långt borta kommit nära, genom Kristi blod. Ty han är vår fred, han har med sitt liv på jorden gjort de två lägren till ett och rivit skiljemuren, fiendskapen. Han har upphävt lagen med dess bud och stadgar för att i sin person skapa en enda människa av de två, en ny människa, och så stifta fred. I en enda kropp försonade han de båda med Gud genom korset, då han i sin person dödade fiendskapen. Han har kommit med budskap om fred för er som var långt borta och för dem som var nära. Ty genom honom kan både vi och ni nalkas Fadern, i en enda Ande. Alltså är ni inte längre gäster och främlingar utan äger samma medborgarskap som de heliga och har ert hem hos Gud. Ni har fogats in i den byggnad som har apostlarna och profeterna till grund och Kristus Jesus själv till hörnsten. Genom honom hålls hela byggnaden ihop och växer upp till ett heligt tempel i Herren; genom honom fogas också ni samman till en andlig boning åt Gud” (Ef. 2:11-22)

Istället för att konvertera till judendomen (eller till någon annan religion), brukar dessa människor hårdnackat stå fast vid att de är kristna (sant kristna), och lite nedsättande börja tala om “ersättningsteologi” om man som kristen hävdar (det som skriften säger) att det forna förbundet, Abrahams förbund (det judiska folket) med Gud, och det nya förbundet mellan Kristus (alla människor) och Gud har blivit ett förbund.

Av någon anledning försöker man framhäva att det gamla förbundet gäller parallellt med det nya hur det nu kan gå ihop med Jesus lära om att alla är jämlika i Kristus, ett i Kristus.

“Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. Men om ni tillhör Kristus är ni också avkomlingar till Abraham och arvtagare enligt löftet” (Gal. 3:28-29)

Man brukar säga att vi kristna som tillhör hednafolket (även det nedsättande), kan bli INYMPADE i det judiska folket (Jesus var ju jude) och därmed medborgare i Israel och det nya förbundet.

Vilken kristen (Jesus trogen) vill bli inympad i en “folkgrupp” där majoriteten förnekar Jesus och hälften inte ens tror på Gud? Eller utgår man automatiskt från att alla judar tror på Gud för att de är judar och för att Gud en gång skapade ett förbund med en “rättfärdig” man som hette Abraham vilken inte var jude utan endast rättfärdig?

Gud väljer inga folkgrupper. Han väljer människor (rättfärdiga) som tror på honom.

“Ni skall alltså veta att de som tror, de är söner av Abraham. Skriften förutsåg att Gud skulle göra hedningarna rättfärdiga på grund av deras tro, och därför lät de redan Abraham få budskapet; Alla folk skall bli välsignade genom dig. Alltså blir alla som tror välsignade tillsammans med Abraham, som trodde. Men över alla dem som litar på laggärningar vilar en förbannelse; det står ju skrivet: Förbannad är var och en som inte håller sig till allt som står skrivet i lagens bok och fullgör det. Ock klart är att ingen blir rättfärdig I Guds ögon genom lagen, ty den rättfärdige skall leva genom tron, och lagen bygger inte på tron: det heter ju att den som håller buden skall leva genom dem. Kristus har friköpt oss från lagens förbannelse genom att för vår skull ta förbannelsen på sig, som det står skrivet: Förbannad är var och en som hängs upp på en träpåle. Så skulle hedningarna genom Kristus Jesus få den välsignelse som gavs åt Abraham och vi sedan få den utlovade anden på grund av tron” (Gal. 3: 7-14)

Det finns inget som heter ersättningsteologi när det gäller den kristna tron. Antingen tror man, på Jesus lära/kristendomen, eller inte. Om tron på det nya förbundet framför det gamla, skulle vara lika med “ersättningsteologi”, vad är då Gud (fadern), vår herre Jesus Kristus (sonen), hans apostlar och den heliga anden? Är de ersättningsteologer och den heliga anden en del av ersättningsteologin?

Kommentarer

Postat av: JANNE

Publicerad 2012-11-04 22:38:27

Du närmar dig det näst mest omtvistade ämnet här!
(Det mest omtvistade måste ju vara: Är Jesus Gud?)

Bibeln säger väl aldrig att man blir rättfärdig av laggärningar? Eller att ha/följa lagen räcker inför Gud? Det har ju ingen lyckats med, utom Jesus!!

Abraham räknades som rättfärdig eftersom Han trodde.

Jättemånga verser i både GT och NT talar om att vi är rättfärdiggjorda av TRO. Skulle Gud räkna våra överträdelser, vem skulle hålla inför Hans domstol? Ingen.

Alltså behöver vi nåd, samtidigt som NÅGON behöver ta vårt straff för överträdelserna vi alla gjort mot lagen/samvetset lag i våra hjärtan har alla mäniskor (vi har syndat och brutit med de flesta buden!) Vem kan det vara? JO, Jesus själv. Vi får genom Honom tillräknas en status som rättfärdiga, och det har vi inte kunnat göra själva (eftersom vi har helt fel natur/vi vill inte hålla lagen!).

Säger Bibeln att "Israel" klarar sin status (blir sedda som rättfärdiga) bara för att de fått lagen och vill följa den? Nej.

Säger Bibeln att vi som tror på Jesus kan/ska (försöka) hålla lagen? Nej!

Innan år 70 kunde Israel hålla lagen (teoretiskt) eftersom det fanns ett tempel att offra för synderna, ett prästerskap, och större delen av folket bodde i landet.

Efter templets fall går det inte att hålla lagen - det finns inget sätt att sona sina synder! Utom genom evangeliet om Jesus Kristus!

Hebreerbrevet föklarar att JESUS axlar alla dessa funktioner - Han är offret, överstepräst och tempel.

Förhanget i templet brast i tu (det innerst rummet där lagtavlorna gömdes) när Han led på Korset - en otänkbar händelse under GT.

Hur ska människor frikännas från synderna, när GT inte räcker enligt NT budskap? JO, tro på vad Gud gjort i Jesus Kristus och du ska frikännas. Han tog skulden på sig själv och nu är vi Hans.

Detta budskap gavs det judiska folket först och sen resten av hela världen.

Hela budskapet bygger på GT - det fullbordar GT och kallas Evangeliet- Det Nya Testamentet!

Jesus är Israels Kung (av Davids släkt) och ska komma tillbaka. Vi tillhör Honom (Han har friköpt oss med sitt eget blod) och på det sättet är vi inympade i Israel (Guds folk). Romarbrevet kap 11 förklarar detta.

Vi kristna tillhör inte något politiskt parti eller någon politisk rörelse. Vi tillhör inte Mammon.

Alla som omvänder sig och tror på Evangeliet ska bli räddade. Både jude och grek, svensk och somalier.

Var detta vad du menar med din text: Det nya förbundet?

Janne

Postat av: Minette

Publicerad 2012-11-05 08:07:44

Ja! I det nya förbundet är Israel "Guds folk" Alla som tror på Guds son Jesus Kristus och på evangeliet tillhör Guds folk (Israel). Du tillhör inte Guds folk på grund av att du är född in i en viss folkgrupp (den judiska) som en hel del kristna tycks tro.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
FWT Homepage Translator

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

Creeper MediaCreeper Politik